Voorkom onnodige vertraging bij je hypotheekaanvraag

In veel voorlopige koopcontracten is de ontbindende voorwaarde ‘financierings voorbehoud’ opgenomen. Vaak heb je dan circa zes weken de tijd om je hypotheek te regelen. Lukt dat niet? Dan kan de koop ontbonden worden, ook door de verkoper. Door de coronacrisis lopen echter veel hypotheekaanvragen vertraging op. Gelukkig kun jij zelf een aantal zaken doen zodat de aanvraag niet extra vertraagd.

Hypotheekverstrekkers beoordelen of een hypotheek voor langere tijd betaald kan worden. De doorlooptijd van deze controle bedraagt doorgaans vier tot zes weken. Door de coronacrisis zijn geldverstrekkers extra waakzaam. Los van de gebruikelijk informatie is extra informatie nodig over jouw financiële draagkracht. Dit zorgt voor vertraging. Het op tijd en correct aanleveren van benodigde documenten voorkomt onnodig uitstel. 

Welke documenten heb je nodig bij de hypotheekaanvraag?
Een geldverstrekker heeft informatie nodig om jouw aanvraag te beoordelen. Deze documenten moet je zelf aanleveren, denk hierbij aan: 

 • Kopie van je paspoort en die van je partner (voor- en achterkant)
 • Werkgeversverklaring
 • Loonstrook(jes)
 • Jaaropgaven
 • Recente afschriften van je bank- en spaarrekeningen
 • Lijst met schulden
 • Koopakte
 • Uitdraai van je pensioenoverzicht


Aanleveren documenten hypotheek: 5 aandachtspunten 
Het zal je niet verbazen dat je de documenten volledig en correct moet aanleveren. Doe je dit niet, dan wordt een document afgekeurd en loopt je aanvraag vertraging op. Vijf aandachtspunten hierbij:

 1. Zorg dat de documenten goed leesbaar zijn.
  Documenten, zoals je paspoort, moet je soms inscannen. Zorg dat alles goed leesbaar is, anders wordt je gevraagd een nieuwe scan aan te leveren. 

 2. Documenten moeten volledig zijn
  Zelfs het vergeten van een datum kan ervoor zorgen dat het document niet wordt geaccepteerd. Ook moeten documenten met elkaar overeenkomen. Zorg dat overal dezelfde namen, getallen en adressen staan.

 3. Een printscreen als kopie van je bankafschrift is niet voldoende
  Je kunt je bankafschriften downloaden als PDF in je (internet) bankomgeving. 

 4. Werkgeversverklaring moet recent zijn
  Een eventuele werkgeversverklaring mag niet ouder zijn dan 8 weken en dateert tenminste van na 12 maart 2020.

 5. Reageer op tijd op een hypotheekofferte
  Een hypotheekofferte heeft een beperkte geldigheid. Zorg dat je binnen deze termijn reageert, anders moet je de offerte opnieuw aanvragen.


Verleng de ontbindende voorwaarden
Loopt je hypotheekaanvraag toch vertraging op? Vergeet je ontbindende voorwaarden niet te verlengen. In veel gevallen zullen verkopers hiermee akkoord gaan. Anders moet hun woning weer opnieuw in de verkoop, wat ook veel tijd kost. Zij hebben er dus ook baat bij als de verkoop met jou doorgaat. 

Bij het inleveren van documenten moet je ook rekening houden met andere vereisten. Documenten moeten bijvoorbeeld via een specifiek systeem worden ingediend. Onze hypotheekadviseurs kennen de voorkeuren en doorlooptijden van verschillende geldverstrekkers. Daarnaast kunnen we je bijstaan met het correct aanleveren van documentatie en het plannen van de aanvraag. Vul hiervoor het onderstaande formulier in. We staan voor je klaar!

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Waaijers + Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie