Funda wint rechtszaak om voortrekken NVM makelaars

In verleden hadden NVM-makelaars meer mogelijkheden dan andere makelaarsorganisaties. Zo konden alleen NVM-makelaars een ‘Tophuis’ instellen en kwamen nieuwe presentatiemogelijkheden het eerst voor aangesloten makelaarskantoren beschikbaar. Dit tegen het zere been van VBO-makelaars, dat al in 2012 een slepende rechtszaak startte over de verschillen. Waar ging dat precies over en wat was het oordeel van de rechtbank?

Door het anders omgaan met het aanbod van verschillende makelaars was er sprake van machtsmisbruik, zo was de aanklacht van VBO-makelaars. Recent heeft het Gerechtshof Amsterdam de vorderingen afgewezen. Hiermee was de uitkomst van het hoger beroep gelijk aan een eerdere uitspraak uit 2018.

Waar ging het geschil met Funda over?
In de uitspraak van het hoger beroep staan de volgende privileges beschreven ten opzichte van andere makelaarsverenigingen als VBO, waarvan de meeste privileges al jarenlang niet meer bestaan:

  • NVM-makelaars kunnen gebruik maken van bepaalde functies, zoals het logo ‘openhuizendag’ en de vermelding ‘tophuis’ (tegen betaling komt een ‘tophuis’ hoger in de lijst met zoekresultaten). Andere makelaars hebben geen toegang tot deze functies, althans niet op gelijke voet.
  • Het logo ‘openhuizendag’ is wel voor andere makelaars beschikbaar, maar de website verwijdert het logo in de periode van één week voor tot één week na de datum waarop de ‘NVM Open Huizen Route’ plaatsvindt.
  • NVM-makelaars kunnen op de website een uitgebreide kantoorpagina plaatsen en daar hun diensten aanprijzen. Deze dienst is gratis. NVM-makelaars kunnen daarnaast tegen betaling advertenties en andere reclame-uitingen, zoals banners, op de website plaatsen. Andere makelaars hebben geen toegang tot deze functies, althans niet op gelijke voet.
  • Nieuwe diensten (audiovisuele presentatie, het bewaren van een woning, een printvriendelijke versie, een knop voor reageren op de woning of een afspraak plannen) zijn de eerste negen maanden na introductie alleen toegankelijk voor NVM-makelaars.


Zoek gericht op Funda
Zoek je naar woningen op Funda, houd in dat geval rekening met het volgende. Zo hoeft een ‘uitgelicht huis’ niet automatisch aantrekkelijk te zijn qua prijs of woningeigenschappen. Het kan ook gaan om een huis dat al enige tijd te koop staat en extra ‘aandacht’ nodig heeft bij de verkoop. Makelaars kunnen een dergelijke woning tegen betaling extra laten opvallen. Heeft een woning geen uitgebreide video’s of 360-graden? Het ontbreken daarvan wil niet zeggen dat de woning minder geschikt is. Kijk dus verder dan alleen de presentatievorm.

Actueel aanbod op site lokale makelaar
Door de coronacrisis lijkt het aanbod koopwoningen toe te nemen. Kijk je iedere dag op Funda om te zien of er nieuwe huizen bij zijn gekomen in jouw zoekgebied? Check in dat geval ook regelmatig de sites van lokale makelaars. Soms is het nieuwe aanbod daar eerder te zien omdat het doorplaatsen naar Funda enige tijd kost. Vaak is het ook mogelijk je in te schrijven voor een nieuwsbrief met het nieuwe aanbod. Zo vergroot je de kans dat jij de eerste geïnteresseerde bent.

We gaan ons niet mengen in de inhoudelijke discussie of Funda zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik. Feit is dat je als woningkoper of verkoper (en makelaar) nauwelijks om de site heen kunt. Zorg dat je zelf zo objectief mogelijk naar nieuwe woningen zoekt en zorg dat je duidelijk je eigen woonwensen voor ogen hebt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Waaijers + Partners B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie